pulut kuning @ nasi kunyit

Wednesday, January 27, 2010


Sebenarnya baru nk belajar. Mn reti..hehe..belek2 magazine rasa nk buat jek..try n error huhu..


2 cawan beras pulut
air yang mencukupi untuk meliputi pulut
1 sudu serbuk kunyit (dicampurkan)
2 ulas bawang putih ¼ sudu garam
1 ¾ cawan santan
2 helai daun pandan

caranya mcm ni:

Masukkan bawang putih ke dalam air kunyit & rendamkan beras pulut ke dalamnya selama sekurang-kurangnya 3 jam. Toskan beras itu & buangkan bawang putih itu. Satukan garam & santan dalam sebuah periuk besar. Kacaukan hingga mendidih & masukkan beras pulut & daun pandan. Teruskan mendidih selama 1 minit, Kemudian kecilkan api.Masak dengan bertutup hingga pulutnya masak & kering. Buangkan daun pandan. Isikan pulut itu ke dalam pinggan & hidangkan panas-panas dengan rendang lagi sdp. tapi mek hidang ngan telor dadar jek. hehe.

0 comments:

Post a Comment

:: dari dapur mek :: Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino